Tuesday, May 26, 2009

A faithful friend is the medicine of life

Maka janganlah kamu bersahabat dengan orang yang jahat perangainya,iaitu orang yang tidak dapat mengawal dirinya ketika marah dan ketika dia diransang oleh hawa nafsu syahwatnya.Dan Saidina Alqamah telah menghimpunkan segala akhlak yang baik dalam wasiatnya kepada anaknya ketika dia hendak meninggal dunia sambil berkata: Wahai anakku ;Apabila kamu mahu bersahabat dengan seseorang, maka bersahabatlah dengan orang yang:

1) Apabila engkau berkhidmat kepadanya maka dia akan memelihara engkau.


2) Apabila engkau bersahabat dengannya maka akan bertambah nilai dirimu


3) Apabila engkau ditimpa kesusahan ia akan turut sama menanggung kesusahanmu


4) Apabila engkau menolong dia nescaya dia akan membalas kebaikanmu


5) Apabila dia melihat akan kebaikan daripadamu nescaya dia akan mengambil berat tentangmu


6) Apabila dia melihat pada dirimu akan kejahatan,nescaya dia menutup kejahatan itu

7) Apabila engkau berkata nescaya dia membenarkan perkataanmu


8) Apabila engkau mengusahakan akan sesuatu perkara nescaya dia menolong engkau


9) Apabila engkau berselisih dengannya pada sesuatu nescaya dia akan mengalah.

Sunday, May 24, 2009

Girls..don't be so stupid..

Might be you guys wondering why suddenly i post this article. I just want to cheer up all the "unfortunate" girl who suffered the broken heart..Hehe..

------------------------------------------------------------------------------------
GIRLS, YOU MIGHT THINK THAT YOU ARE UNLUCKY BECAUSE YOU HAD MEET SOMEONE YOU THINK IS GOOD ENOUGH FOR YOU, BUT YOU WOULDN'T BE ABLE WITH HIM.

GIRLS, YOU MIGHT THINK GOD IS UNFAIR BECAUSE HE KNOW YOU LIKE HIM, BUT WHY YOU CAN'T END UP WITH HIM??

GIRLS, YOU MIGHT BLAME SOMEONE BECAUSE YOU CAN'T BE WITH HIM..BUT WHO SHOULD YOU BLAME OF? WHO GONNA BE YOUR VICTIM??

GIRLS, YOU MIGHT THINK YOU ARE A PERFECT MATCH FOR HIM, UNTIL YOU DECIDE YOU WANT TO DO THE BEST FOR HIM AND YOU GUYS WILL HAPPY EVER AFTER. BUT WHY ITS NOT LIKE YOU PLANNED??

GIRLS, YOU MIGHT THINK YOU HAD DONE EVERYTHING, BUT WHY YOU CAN'T BE WITH HIM??

You might feel that your life is so hard.
Everything is not fair for you.
You might think everybody was so cruel to you.
You might lose your confidence to others.
It's hard for you, to believe to others.
You might think that you are alone.
you might think they(everybody) don't understand you.
------------------------------------------------------------------------------------

ARE YOU SURE THIS ALL IS RIGHT??
OR..THIS IS JUST YOUR FEELING..
YOU HAVE TO CHECK??
DOUBLE CHECK..

Girls..you might think these way after you had broke up with your boyfriend..You might face all of these. You might argued about everything.

Girls, all humans had been created by our GOD with a complete package. Humans, physically is same. All men and women have same physical among themselves. They are different according to their gender, but they all are human. They have a same feeling, they might feel like you do and might think like you guys. They also might feel the sadness, happiness, disappointed, worried, hungry, lazy,sleepy and many more. Same with you.

Girls, actually broke up with your boyfriend is not the worst thing in your life..You should judge everything before you classify it. At first, you might think your were unlucky in case you have to broke up with someone you love..Erm..Please..Don't think so. You have to justify everything..Not just in your point of view. Don't be so arrogant.Please..you have to be in others shoes too. See whether it is good to have that relationship or not. Don't be so emotional, but be so professional. See all the possibilities that you might have, so that you can make a right decision.
Broke up didn't mean your relationship is finish. You guys might have other relationship, for example as a friend, as partner project, as a assistance or anything. So..don't be so emotional..Just accept everything, believe that God gonna replace him with someone else which is better then him and can make you become a perfect person. Please don't think with loosing him, you life gonna gone..It is totally wrong..

Girls, please...Don't think that way (God is unfair)..I'm begging you..
You think who are you wanna blame God (ALLAH)?? You think you know Him?? If you really know Him you won't think that way. May be you think that God won't listen to you. You did ask Him, but He never give to you.
Girls, it is not He don't want to give to you, but he knows the right time and place to give as your ask. Might be you ask for something that is inappropriate for you now,that's why He don't fulfill your request. So, please don't blame Him. Just believe in Him, He know what is the best for all of us.

If you think He don't fulfill your request, please check yourself:
-Do you think you had execute your responsibilities, so that He gonna fulfill all your request. If your answer is NO, You can't blame Him. That is why He don't answer you. You had ignore your responsibility to Him but you want Him to listen to you. Is it fair??

Girls, when you think you are a perfect match for him, are you sure?? How you know?? How you measure?? Do you think your measurement system is right?? Girls..Just don't be so selfish, it doesn't mean if you like him and he like you (hopefully) it had match you guys. Yup..It is match just for feeling because both of you feel the same..What about others?? Can you be his supporter?? can you make him become a better person when you are beside him?? Can you make him feel energy to do something?? Can you inspire him?? Don't just simply said you guys is a perfect match just because you share the same feeling.

-------------------------------------------------------------------------------------
Actually i have a lot of things to write, but since that I'm rushing for something, so i just can't finish it..
InsyaAllah to be continue..

Girls..don't be so stupid.. 2

Girls, please..Please don't blame others for something happen on you. If you blame others it's actually like you blame your God. You blame your destiny. You want it happen?? Of caused you don't want right??...So, just let it happen. Don't blame others. you should accept no mater what happen to you as your destiny. Maybe it is something that you don't want or don't like, but as i said accept it. I know you might found the difficulties in facing those thing. But please be patient. Today you might cry, but who knows, you cry for today and Allah repaid you with a smile for ten days time of your life. Just believed in me, somethings that Allah take from you, H e will replace with something which is better than that. Allah is fair, not just fair, but He is loving, forgiving and etc. No matter what you have done, He will pay you. May be not today, but in the other life for sure He will pay you.

Something happen is just because Allah had stated that it will happen and it goes that way. So, please don't be so sad. Just be patient. Patient and patient. Girls..I know, its quite hard to be patient. Its easy to said, but difficult to do that. Just keep be patient. Girls..when you be patient that means you understand the rules of life. You can't simply get mad of this things. I know, you are upset but it doesn't mean that you are allow to make a stupid things. Of course you will cry. It's ok. Just cry if you think it can realese your sadness. But please do cry to much. You can make yourself become so weak because when you keep crying, its mean that you really can't handle and can't accept that. I know, we are not a perfect person. But it can't be an excuse for you to keep asking for something that is not your.

Sometimes life is full of uncertainty. Yup, it did. No one can predict their future. No one can know what is exactly happend next. So do this thing. Girls you actually don't know who is exatly your partner. May be now you are wasting your time, your effort your feeling toward someone that is not your. Thats why better you just broke up with your boyfriend. Like i said, he is not for you. So, Allah don't want you to waste all of your time, feeling and effort toward him, thats why you have to split with your boyfriend. Girls...is it so difficult to accept that fact. HE IS NOT CREATED FOR YOU. Just be understanding and keep in your mind.

Girls, are you sure you had put all your effort for him?? I'm just wondering how come you said that. I just don't understand why you should waste all of your effort just for one small thing ..Sorry for being rude. I really mean it. I just don't want all of my beloved sister@girls wasted your effort for something that you are not sure yet. Girls what do you want actually?? You think it is worth it for you to chase after your beloved guy??..erm..i hope so. But i'm sorry, i don't think that way. It is enough for you to only have his love?? Girls, are you sure you can survive when you got his love??..oh my God..please, don't make me lough..Girls..please, just be on earth. To be honest (and i believed that all of you also know about this) we are here not for a guy. We are created and "programed" for not chasing after them. We are here only for one reason, chasing for Allah bless. If you can get HIS bless, for sure, you will live happily ever after. You don't need anyone else and you don't need anything else. This is the true love that we have to seek, and this is a mission why we are here. It is a worth it love for ever.

Just remember this, something that's you love@want doesn't mean it is your. may be you had falling in love with someone that is not created for you.

Lets strive for the true love =).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I just want to dedicate this song to all the "unfortunate" girl who suffered the broken heart..

Just believe in yourself Girls.. Everything will be OK..

Leona Lewis
Better In Time lyrics

(Ooooh)

It's been the longest winter without you
I didn't know where to turn to
See somehow I can't forget you
After all that we've been through

Going coming thought I heard a knock
Who's there no one
Thinking that I deserve it
Now I realize that I really didn't know
If you didn't notice you mean everything
Quickly I'm learning to love again
All I know is I'mma be ok

[Chorus:]
Thought I couldn't live without you
It's gonna hurt when it heals too
It'll all get better in time
Even though I really love you
I'm gonna smile cause I deserve to
It'll all get better in time

I couldn't turn on the TV
Without something there to remind me
Was it all that easy
To just put aside your feelings

If I'm dreaming don't wanna laugh
Hurt my feelings but that's the path
I'll believe in
And I know time will heal it
If you didn't notice boy you mean everything
Quickly I'm learning to love again
All I know is I'mma be ok

[Chorus:]
Thought I couldn't live without you
It's gonna hurt when it heals too
It'll all get better in time
Even though I really love you
I'm gonna smile cause I deserve to
It'll all get better in time

Since there's no more you and me
It's time I let you go
So I can be free
And live my life how it should be
No matter how hard it is I'll be fine without you
Yes I will

[Chorus: x2]
Thought I couldn't live without you
It's gonna hurt when it heals too
It'll all get better in time
Even though I really love you
I'm gonna smile cause I deserve to (yes I do)
It'll all get better in time

Thursday, May 21, 2009

Sebuah kisah..

Penat betul hari ni. Tapi best jgak cerita yang cikgu ceritkan tadi. Aku betul2 termotivasi untuk belajar. Sebenarnya aku ni pantang orang cerita pasal negara2 luar, aku akan terus termotivasi untuk belajar. Ntahlah, aku sendiri pon tak faham kenapa aku begitu bersemangat bila ada yang menceritakan kehidupan belajar di luar negara. Best ke belajar kat luar negara ni? Apa la yang istimewa sangat belaja kat luar negara ni?

Usai solat zohor, aku ingat nak tolong mak masak kat dapur, tapi ntah kenapa kakiku melangkah ke meja kecil di satu sudut bilikku. Meja kecil tu merangkap meja tulisku, tempat aku slalu "lepak" n boleh dikatakan aku menghabiskan 90% of my time sitting over there. Tak semestinya aku study, kadang2 hanya berangan, termenung n mendengar radio. Teringat kisah pelajar2 Malaysia yang dapat menyambung pelajaran ke luar negara. Aku termenung di meja tulisku.

"Wah, best nya kalau aku dapat pergi oversea. Nanti boleh la aku merasa musim sejuk..ish tapi tak boleh, aku tak tahan sejuk, nanti mesti aku tak boleh buat ape2..tapi musim bunga mesti best, boleh aku tengok semua bunga-bunga yang lawa. Ya Allah best nya kalau aku dapat pergi oversea. Nak pergi oversea lah."..hehe..Aku tersenyum. Best jgak berangan sorang2 nie.
Erm..Tapi sapelah aku nak study oversea. Nak ke negeri jiran pon aku tak mampu, ni kan plak nak pergi ke luar negara. Aku tahu sape aku, aku sedar tentang statusku. Agak susah bagiku untuk memenuhi impian dan cita2ku yang satu itu. Takpelah, aku tak kisah, belajar kat mana2 pon sama jer, asalkan kita usaha, pasti kita akan berjaya.

Tiba2 mak bising. Selalunya selesai solat zohor memang nak kena tolong dia masak..Hehe..Tapi ntah kenapa hari ni 'jiwa' aku tak tenteram selepas mendengar kisah2 kejayaan pelajar malaysia diluar negara. Aku tengah semangat ni. Tu yang aku jadi haru biru 2..Aku melangkah ke dapur. Kesian mak nak kena masak sorang2..Aku ni bukanlah pandai masak pon, cuma mak aku akan marah kalau time dia masak anak2 perepuan dia takde kat dapur. Berani la wat keje lain time dia masak, nescaya hatimu takkan tenang..hehe..sebabbbbb..mak aku akan membebel..xpe la..Ada sebab tu dia wat cam tu..

Aku acuh tak acuh jer tolong mak masak..sambil masak tu ada jer benda yang kami sembang. Tiba2...

Aku : nanti org nak belajar kat luar negara (Aku pon tak percaya boleh keluar ayat tu dari mulut aku. Ape yang aku cakap ni. ni munkin sebab terpengaruh dengan cerita cikgu kat sekolah tadi ni ..mati la aku kali ni..)

mak : erm..ye la tu (jawab mak aku acuh tak acuh)

aku : (aku mula rasa tercabar bila mak aku cakap cam tu..nape mak aku cakap cam tu, tak layak ke aku nak belajar kat luar negara? bodoh sangat ke aku ni? ~ macam2 yg aku fikir time tu) Kalo betul org dapat belajar kat luar negara cam mana? (aku cuma nak "memancing" mak aku jer)

mak : tak payah nak berangan..kalau setakat kita ni, jangan nak berangan nak belajar kat luar negara.

aku : (aku dah mula rasa panas ~ darah muda dah mendidih) kalau betul org dapat belajar kat luar negara cam mana? mak nak kasi ape?

mak : nak kasi pe? pergi je lah..

aku : org takut nanti tak mampu nak bayar yuran jer.. (biadap betul aku time tu)

mak : alah kalo dapat belajar kat luar mestilah dapat biasiswa..

aku : ingat senang ke nak dapat biasiswa ni..tengok org la..nak tunggu dapat biasiswa tu pon berkurun. Padahal cikgu2 dah tau yg org layak, dan ada yg x layak terima pon dah terima. Org punyer biasiswa ntah ke mana lg..

mak : alah..tak yah nak berangan lah..kita bukannya mampu pon..

Aku dah tak mampu meneruskan perbincangan kami tentang isu tu..Aku takut nanti akan meletus "perang dunia ke-3" jer..Tak pasal2 aku berdosa nanti. Tadi pon da banyak mistake yg aku buat. Tapi hati ni rasa panas. Aku "kalah" tadi..Aku nak kena buktikan yang aku mampu. Tapi betul gak cakap mak aku. Aku tak mampu nak study kat luar. Keluarga aku susah. kami hidup cukup2 makan jer..Tu pun kadang2 mak terpaksa berhutang semata2 untuk kasi kami makan. Tiap2 bulan mak kena berhutang utk membeli barang2 dapur. Kadang2 mak terpaksa berhutang dengan kawan2 dia bila kami memrlukan duit lebih, contohnya awal tahun, kami nak kena bayar yuran sekolah. Sedih aku tengok keluarga aku time tu. AKu sedih sebab aku tak mampu untuk buat apa2.

Ya Allah, aku akan buktikan aku mampu. Aku akan uasahakan. Aku tahu, walaupun aku hanya pelajar di sekolah kampuang, tapi itu tak bermakna aku tak boleh buat.

Alhamdulillah sekarang Allah telah memberi peluang kepadaku. Allah telah memberi kesempatan dan kemudahan n peluang bagi aku study kat luar. Alhamdulillah..Bila teringat balik waktu aku sembang dengan mak aku dulu. Aku tak percaya. Akhirnya kau dapat menjejakkan kaki keluar. Mungkin bukan ke tempat yang aku impikan, namun hakikatnya aku sekarang belajar di luar negara. Alhamdulillah ya Allah di atas peluang ini =)..

______________________________________________________________________

Apa yg kita boleh amik iktibar dari kisah tadi, janganlah kita berputus asa. Cuba tengok watak "Aku" dlm cerita kat atas. Dia ni orang biasa jer (dari cerita ni), org susah, sekolah pon bukan dari sekolah yang terkenal, tapi dia dah buktikan itu semua bukan penghalang.

Selain tu, jangan la kita menderhaka pada orang tua kita. Samada pada mak atau ayah kita. Ingatlah bahawa syurga itu terletak dibwah telapak kaki ibu. Redha Allah terletak pada redha kedua ibu bapa kita. Kalau sekiranya kita ni berjaya tapi kita ni anak yang durhaka, takde makna, takde guna. Kita tak kan merasa nikmat kejayaan kita tadi n dengan siapa kita nak kongsi kejayaan kita tadi kalau bukan dengan ibu bapa kita (tepuk dada tanya minda).

InsyaAllah bantuan Allah ada dimana2. Allah tu Maha Penyayang lagi Maha Pemurah. insyaAllah DIA takkan biarkan hamba DIA dalam kesusahan. Tengok, walaupun "aku" tak mampu untuk menyambung pelajaran ke luar negara, tapi akhirnya dia mampu juga belajar diluar negara. Itu semua rezeki dan pertolongan dari Allah.

Jangan sesekali putuskan hubungan kita dengan Allah. Maksud saya, jangan kita tinggalkan amalan2 wajib kita. Jaga solat. Susah macam mana pun, solat mesti diutamakan. Ingatlah, solat tu ibarat kita communicate dengan Allah. Kalau hubungan (dengan Allah) kita tak bape kuat, cam mana kita hadapi dugaan dan cabaran dunia ni. Hanya DIA jer yg mampu membantu n tolong kita.

Dah uasaha tu tawakal la..Cam mana? Doa. Mintak yang terbaik untuk kita n jangan lupa insan2 disekeliling kita. Saya suka sangat bila cakap pasal doa ni. Teringan pesan sorang mak cik ; "banyakkan doa, doa jer kat mana2 pun, tak semestinya kita kena ada air sembahyang baru boleh berdoa, doa jer, mintak terus dengan DIA"..

Wednesday, May 6, 2009

Istidraj

Salam kepada rakan-rakan ..
"Kenapa kadang kala kita lihat
seseorg insan tu sentiasa dapat kegembiraan spt dapat naik pangkat, murah rezeki dll sedangkan dia tu selalu melakukan kemungkaran? ".

So,saya jawablah yang kdg kala sesuatu anugerah Allah swt kpd
seseorg individu tu bukanlah sebab Allah sayangkan hambanya itu tetapi kerana Allah nak tengok sejauh mana keikhlasan orang itu. Allah nak tengok adakah hambanya itu akan menyedari bahawa Allah amat bermurah hati dengannya jadi sepatutnya dia bersyukur dan berubah menjadi baik. Tapi jika individu itu masih tidak reti bersyukur maka sesungguhnya dia telah menimbulkan kemurkaan Ar-Rahman.

Teringat juga pd satu penjelasan ustazah sekolah rendah dulu. Ada member tanya kenapa kdg2 kita dah banyak kali berdoa tapi belum dapat apa yang diimpikan.

Ustazah kata itu tandanya Allah sayang pada kita.

Sebabnya Allah tahu kalau kita lambat atau belum dpt yg diimpikan, kita akan terus berdoa dan mengingati Ilahi. Sebenarnya Allah amat rindukan suara hamba-hambaNya merayu dan memujiNya. Kalau sekali berdoa terus dapat, kemungkinan besar lepas tu kita kita taksub dan lupa utk bersyukur pd yg Esa.

Tup-tup dpt pula artikel ni drp seorg rakan. A very relevant and
interesting article. Semoga Allah beratkan timbangan ibadah kita drp timbangan dosa di Pdg Mahsyar nanti. InsyaAllah..

Apakah dia istidraj itu?

Ianya adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya. Inilah yang dinamakan istidraj.

Rasullulah s. a.w.. bersabda :"Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat kepada hambanya yang selalu membuat maksiat (durhaka), ketahuilah bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT." (Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Ahmad dan Al-Baihaqi)

Tetapi, manusia yang durhaka dan sering berbuat maksiat yang terkeliru dengan pemikirannya merasakan bahawa nikmat yang telah datang kepadanya adalah kerana Allah berserta dan kasih
dengan perbuatan maksiat mereka. Masih ada juga orang ragu-ragu, kerana kalau kita hendak dapat kebahagian di dunia dan akhirat kita mesti ikut jejak langkah Rasullulah saw dan berpegang teguh pada agama Islam.

Tetapi bagaimana dengan ada orang yang sembahyang 5 waktu sehari semalam, bangun tengah malam bertahajjud, puasa bukan di bulan Ramadhan sahaja, bahkan Isnin, Khamis dan puasa
sunat yang lain. Tapi, hidup mereka biasa sahaja. Ada yang susah juga. Kenapa? Dan bagaimana pula orang yang seumur hidup tak sembahyang, puasa pun tak pernah, rumahnya tersergam indah, kereta mewah menjalar, duit banyak, dia boleh hidup kaya dan mewah. Bila kita tanya, apa kamu takut mati? Katanya, alah, orang lain pun mati juga, kalau masuk neraka, ramai-ramai.
Tak kisahlah! Sombongnya mereka, takburnya mereka.

Rasullulah s. a. w. naik ke langit bertemu Allah pun tak sombong, Nabi Sulaiman, sebesar-besar pangkatnya sehinggakan semua makhluk di muka bumi tunduk di bawah perintahnya pun tak sombong! Secantik-cantik Nabi Yusof dan semerdu suara
Nabi Daud, mereka tak sombong. Bila sampai masa dan ketikanya, mereka tunduk dan sujud menyembah Allah.

Manusia istidraj - Manusia yang lupa daratan. Walaupun berbuat maksiat, dia merasa Allah menyayanginya. Mereka memandang hina kepada orang yang beramal. "Dia tu siang malam ke masjid, basikal pun tak mampu beli, sedangkan aku ke kelab malam pun dengan kereta mewah. Tak payah beribadatpun, rezeki datang mencurah-curah. Kalau dia tu sikit ibadat tentu boleh kaya macam aku, katanya sombong." Sebenarnya, kadang-kadang Allah
memberikan nikmat yang banyak dengan tujuan untuk menghancurkannya.

Rasullulah s. a. w bersabda: "Apabila Allah menghendaki untuk
membinasakan semut, Allah terbangkan semua itu dengan dua sayapnya" (Kitab Nasaibul ├ŽIbad) Anai-anai, jika tidak bersayap, maka dia akan duduk diam di bawah batu atau merayap di celah-celah daun, tetapi jika Allah hendak membinasakannya, Allah berikan dia sayap. Lalu, bila sudah bersayap, anai-anai pun menjadi kelkatu. Kelkatu, bila mendapat nikmat(sayap) , dia
akan cuba melawan api. Begitu juga manusia, bila mendapat nikmat, cuba hendak melawan Allah swt. Buktinya, Firaun. Nikmatnya tak terkira, tidak pernah sakit, bersin pun tidak pernah kerana Allah berikannya nikmat kesihatan. Orang lain selalu
sakit, tapi Firaun tidak, orang lain mati, namun dia masih belum
mati-mati juga, sampai rasa angkuh dan besar diri lantas mengaku dirinya tuhan. Tapi dengan nikmat itulah Allah binasakan dia.
Namrud, yang cuba membakar Nabi Ibrahim. Betapa besar pangkat Namrud? Dia begitu sombong dengan Allah, akhirnya menemui ajalnya hanya disebabkan seekor nyamuk masuk ke dalam lubang hidungnya.Tidak ada manusia hari ini sekaya Qarun. Anak kunci gudang hartanya sahaja kena dibawa oleh 40 ekor unta. Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama hartanya sekali akibat terlalu takbur. Jadi kalau kita kaya, jangan sangka Allah sayang, Qarun lagi kaya, akhirnya binasa juga.

Jadi, jika kita kaji dan fikir betul-betul, maka terjawablah segala
keraguan yang mengganggu fikiran kita. Mengapa orang kafir kaya, dan orang yang berbuat maksiat hidup senang /mewah.Pemberian yang diberikan oleh Allah pada mereka bukanlah yang diredhaiNya.

Rupa-rupanya ianya adalah bertujuan untuk menghancurkannya.
Untuk apa hidup ini tanpa keredhaanNya? Tetapi jangan pula ada orang kaya beribadat, masuk masjid dengan kereta mewah kita katakan itu istidraj. Orang naik pangkat, istidraj. Orang-orang besar, istidraj. Jangan! Orang yang mengunakan nikmatnya untuk kebajikan untuk mengabdi kepada Allah bukan istidraj. Dan jangan pula kita tidak mahu kekayaan. Kalau hendak selamat, hidup kita mesti ada pegangan. Bukan kaya yang kita cari, juga bukan miskin yang kita cari. Tujuan hidup kita adalah mencari keredaan Allah. Bagaimana cara untuk menentukan nikmat yang diredhai Allah? Seseorang itu dapat menyedari hakikat yang sebenarnya
tentang nikmat yang diterimanya itu ialah apabila dia bersyukur
nikmatnya.. Dia akan mengunakan pemberian ke jalan kebaikan dan sentiasa redha dan ikhlas mengabdikan diri kepada Allah. Maka segala limpah kurnia yang diperolehi itu adalah nikmat pemberian yang diredhai Allah. Bila tujuan hidup kita untuk mencari keredhaan Allah, niscaya selamatlah kita di dunia dan akhirat.

Wallahualam.

Sunday, May 3, 2009

10 bunga kebahagiaan

1. Bangun di saat menjelang fajar utk beristighfar

(Dan, yang memohon ampun di waktu sahur.) Ali 'Imran:17


2. Menyendiri utk bertafakur

(Dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi), Ali 'Imran:191


3. Menjalin hubungan dgn org soleh

(Dan, bersabarlh kamu bersama-sama dgn org2 yg menyeru Rabbnya) al-Kahfi:28


4. Berzikir

(Wahai orang-orang yg beriman, berzikirlah kamu, zikir yg sebanyak-banyaknya),al-Ahzab:41


5. Melakukan solat 2 rakat dgn khusyu'

(Iaitu orang-orang yg khusyu' dlm solat mereka)al-Mu'minun


6. Membaca al-Quran dgn tadabbur

(Tidakkah mereka memperhatikan al-Quran?)an-Nisa':82


7. Berpuasa pd hari yang sangat panas

("Meninggalkn makanan, minuman dan syahwatnya kerana Aku") Hadis


8. Melakukan sedekah secara sembunyi-sembunyi

("Hingga tangan kirinya tidak tahu apa yg dlakukan oleh tangan kanannya") Hadis


9. Meringankan beban seorang muslim

("Barangsiapa meringankn kesusahan yg di alami seorang muslim di dunia, maka Allah akan membebaskannya dari kesulitan yg ada di hari kiamat") Hadis


10. Berlaku zuhud terhadap sesuatu yg sifatnya fana

(Sedangkan kehidupan akhirat itu lebih baik dan kekal) al-'Ala:17