Friday, September 30, 2011

Nikmat yang tidak terhingga.



Alhamdulillah, mari mulakan hari kita dengan ucapan syukur padanya ^_^..bukan susah pun..cuma satu patah perkataan yang sangat senang diucapakan..namun sangat sukar dilafazkan..Kenapa ek? Tepuk dada, tanya iman kita..Hanya kita yang tahu apa jua alasannya..

Alhamdulillah, sesungguhnya terlalu banyak nikmat yang Dia telah kurniakan pada kita. Sama ada kita sedar atau tidak, kita sedang menikmati banyak sangat nikmat dari-Nya. Dan jika kita mampu menghitung segala nikmat-nikmat tersebut, kita pasti akan merasa malu kepada-Nya..Dengan segala nikmat yang telah dan sedang Dia berikan pada kita, kita masih sanggup untuk melupakan-Nya. Malah bukan itu sahaja, kita juga tanpa segan silu telah melanggar segala larangan-Nya. Astagfirullah..

Sesungguhnya kita takkan mungkin mampu mengira segala nikmat yg telah dikurniakan dari sebelum kita dilahirkan sehinggalah ke hari ini..Mugkin juga banyak nikmat-nikmat yang sedang kita nikmati kita abaikan. Kita seakan-akan tidak sedar yang ia adalah satu nikat..

Pernahkah kita terfikir jika hari ini kita sihat dan esok pula kita sakit..Mungkin diwaktu itu barulah kita menyedari bahawa kesihatan adalah satu nikmat yang tidak terhingga.

Pernahkah kita terfikir jika hari ini kita lapang dan esok pula kita sibuk..Mungkin diwaktu itu barulah kita menyedari bahawa kelapangan adalah satu nikmat yang tidak terhingga.


Pernahkah kita terfikir jika hari ini kita mepunyai anggota badan yang lengkap dan esok pula kita kehilangannya..Mungkin diwaktu itu barulah kita menyedari bahawa anggota badan kita adalah satu nikmat yang tidak terhingga.

Pernahkah kita terfikir jika hari ini kita mampu melihat dan esok pula kita sudah tidak mampu melihat..Mungkin diwaktu itu barulah kita menyedari bahawa penglihatan adalah satu nikmat yang tidak terhingga.

Pernahkah kita terfikir jika hari ini kita dapat mendengar dan esok pula kita sudah tidak mampu mendengar..Mungkin diwaktu itu barulah kita menyedari bahawa pendengaran adalah satu nikmat yang tidak terhingga.

Pernahkah kita terfikir jika hari ini kita masih mempunyai makanan dan esok pula kita sudah ketiadaan makanan..Mungkin diwaktu itu barulah kita menyedari bahawa makanan adalah satu nikmat yang tidak terhingga.

Pernahkah kita terfikir jika hari ini kita sihat dan esok pula kita sakit..Mungkin diwaktu itu barulah kita menyedari bahawa kesihatan adalah satu nikmat yang tidak terhingga.
Dan pernahkah kita terfikir jika hari ini kita diberi peluang untuk bernafas dan esok pula kita sudah tidak mampu menikmati ia..Ianya sudah ditarik balik dari Pemberinya..Kita sudah tidak berpeluang untuk bernafas (berhidup) dan melihat dunia ini lagi..Kita judah dah tak mampu untuk merasai semua nikmat-nikmat yang lain juga..Mungkin diwaktu itu barulah kita menyedari bahawa bernafas (berhidup) adalah satu-satunya nikmat yang tidak mungkin dapat ditukar ganti.

Jadi sahabat-sahabat yang saya kasihi dan sayangi kerana Allah, juga untuk diri saya sendiri, marilah kita menjadi hamba yang sentiasa bersyukur. Dan menggunakan segala nikmat yang diberikan kejalan yang diredhai.

“Dan jika kamu menghitung nikmat Allah nescaya lemahlah kamu menentukan bilanganya” ~ Syrah Al-Baqarah, Ayat 34

P/s : Ya Allah sesungguhnya nikmat dan kurnia-Mu lebih luas dari amalan kami, maka Engkau ampunkanlah segala kesalahan dan kesilapan kami. Jadikanlah kami hamba-hambanya yang sentiasa bersyukur dengan nikmat-nikmat-Mu. Dan jadikanlah kami dapat menggunakan segala nikmat-nikmat tersebut dijalan yang Engkau redhai dan sukai. Aminn..


P/s : Jangan kita lokek untuk menyebut Alhamdulillah kerana setiap kali kita mengucapkan Alhamdulillah, para malaikat tidak tahu berapa banyak pahala yang hendak dituliskan kepada kita. Betapa besarnya ganjaran yang Allah janjikan hanya untuk satu perkataan yang sangat senang diucapkan..Jom sama-sama perbanyakkan ucapan “Alhamdulillah” sahabar-sahabat.

P/s : Alhamdulillah..Alhamdulillah..Walaupun dalam keadaan yang kurang sihat ni, Allah masih memberi peluang dan “mebantu” saya menyiapakan tugasan yang perlu diselesaikan hari ni..Alhamdulillah..

Monday, September 26, 2011

Andai ku tahu...


Andai ku tahu...
Astagfirullah hal azim..
sesungguhnya aku tidak tau, bilakah waktunya..

P/s : Semoga "permergian" aku adalah 1 istirehat dr segala dosa..
Semoga kembalinya aku kpd Penciptaku dlm keadaan keredhoan-NYA..

P/s : Ya Allah, matikanlah kami dalam iman..matikan kami dlm keadaan khusnul khatimah..Tempatkanlah kami di syurga tertinggi-Mu supaya kami dapat menatap wajahMU dan  bertermu Rasulullah s.a.w..

Doa utk mendapat khusnul khatimah : اَللّهُمَّ اخْتِمْ لَنَا بِاْلاِسْلاَمِ وَاخْتِمْ لَنَا بِاْلاِيْمَانِ وَاخْتِمْ لَنَا بِحُسْنِ الْخَاتِمَةِ
“Ya Alloh, akhirilah hidup kami dengan islam, akhirilah hidup kami dengan membawa iman, akhirilah hidup kami dengan husnul khotimah”

Sunday, September 25, 2011

Selamat Berhidup ^_^..


Sesungguhnya kehidupan dunia hanya sementara cuma..
Walau sesakit mana pun hati kamu..
Walau sesedih mana pun perasaan kamu..
Walau sekecewa mana pun kamu..
Ingatlah..Ia hanya sekejap sahaja..
Kerana hidup didunia hanya sementara..
Negeri akhirat kekal jua..


"Dan kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan senda gurau. Sedangkan akhirat itu, sungguh lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Tidakkah kamu mengerti? " ~ (6:32)


P/s : Selamat berhidup..Gambate..

Friday, September 23, 2011

Dimana kan ku cari ganti...

Alhamdulillah diatas kesempatan dan peluang utk menconteng blog yg hampir bersawang nie.



Kenapa manusia mudah lupa?
Kenapa manusia senang alpa?
Kenapa manusia tidak mengenang jasa?

Oh ayah, semoga anak-anakmu kuat dlm menempuh ranjau yg berduri tanpa kehadiranmu..

Oh ibu, semoga jasamu sentiasa tersemat di dada..
semoga pengorbananmu tidak ku lupa..

Kasih ibu ayah tiada bertepi..
Tiada berganti..

~tiada motif, sekadar merindui seorang ayah..
~Al-Fatihah buat arwah ayah, moga beliau sentiasa dicucuri rahmat n kekal bersama para solihin..