Wednesday, February 24, 2010

Nak ikut ke x??

Manusia ni suka sangat memerhati especially utk mencari idea2 baru. idea2 ini akan diguna pakai n diadaptasi keatas diri mereka.. Biasanya mereka akan mencari idea utk berpakain, cara bertingkahlaku dan cam2 lg. Bagus la jgak sebab dia cuba belajar.. kalo yg bakal dicontohinya adalah org yg betul takpelah jgak, tapi yg jadi masalahnya, kalo org yg cuba dicontohinya adalah org yg tak sepatutnya, teraniaya dunia akhirat. Betul tak??

Manusia akan tertarik utk melakukan sesuatu bila mana dia mendapati ramai org yg sanggup melakukan bnd yg sm..bab kata org: Nampak ramai sikit buat benda tu, dia pun ikut sama buat. bagi mereka kalo ramai yg buat cam tu maknanya benda tu betul..Betul ke cam tu?? Jawapannya:bnd tu mgkn betul dr segi akal manusia yg cetek ni, tapi tak semestinyai hukam hakam islam..kadang2 yg ramai buat tu lah yg salah, yg tak sepatutnya kita contohi. Tapi tu la manusia, sikit2 dia akan kata : "alah ramai jer buat cam tu, nape diorang boleh buat". Masalah sekarang bukan masalah ramai ke tak. Kalo dah benda tu salah, seramai mana pun buat, tetap salah jgak. sama jgak benda yg betul, kalo benda tu betul, even takde org pun buat benda tu, benda tu tetap betul dan sentiasa betul. Sebab itu ikut hukum. Takde org boleh ubah hukum sesuka hati.

Kalo kita nak ikut org, pastikan kita ikut org yg sepatutnya..Jangan la plak kita wat sesuatu yg sia2. Jangan lah nak ikut org yg tak sepatutnya.. Biar org kata kita ni lain dari yg lain, asalkan kita di pihak yg benar. Tapi masalah yg sering menimpa umat2 kita sekarang ni, mereka takut sangat dikatan berbeza. Mereka berasa takut utk buat sesuatu yg betul, sebab tak ramai buat cam tu. Mereka malu utk menjadi seorg yg berbeza, sebab takut nanti ada org gelak atau org mengejek atau org kutuk mereka. Bagi mereka, mereka hanya selesa bila ramai yg buat cam tu..

Ingat, kalo korang pakai seksi, pastu korang keluar ke kawasan awam, pastu ditakdirkan ada manusia len yg tengok dan tertarik..Then buatnya bdk tadi nak pakai cam tu jgak.Cam mana tu??Kalo budak tadi betul2 pakai seksi jgak sebab dia terikut2 dgn cara korang berpakaian, erm.."berbahagialah" korang..sebab korang baru jer berjaya menambahkan dosa korang..dosa pertama sebab korang pakai seksi, dosa kedua, korang telah menjadi contoh pada budak tadi..then korang akan tanggung @ share dosa dgn budak tadi selagimana dia pakai seksi..sebabnya dia terjebak dgn "gejala berpakain seksi" (term aku sendiri..hehe) ni sebab korang..fikir2kanlah...bape banyak dosa yg korang sanggup tanggung?

p/s: "Kenapa kita nak ikut org, kalo yg ramai tu nak terjun ke neraka,
lebih baiklah kita sendiri kalo yg tu membawa ke syurga". ~renungan utk diriku jua..

14 comments:

lillah أمي هريرة said...

bagai terngiang2 suara romlah di telinga2... hehe

p/s : hum... ;)

insan_kerdil said...

mantap =P....

ni bkn yg org ckp..
ur mother always remind us bout this...huhu..

i just wanna share wif others..

p/s: napekah??ada yg silap ke?? kalo ada,sila btol kan...huhu

lillah أمي هريرة said...

no wonder la rasa macam familiar je....

hum... ^^

p/s : r.i.n.d.u

p/s/ : sok nk jupe supeviso..doakanla

insan_kerdil said...

ooo...mmg sama...cuma x serupa gaya p'cakapan..yg ni kasar ckit..yg asal, lemah lembut, penuh hemah..huhu

jgn rindu2...bhy...buat keje elok2 ya..doakan kami jgak...

p/s:insyaAllah..org sentiasa doakn yg t'baik buat sahabat2..

lillah أمي هريرة said...

kurin.. appruv la komen cikmot yg previous...;p

lillah أمي هريرة said...

good nite... =.=

insan_kerdil said...

huk3...
sowy3...
t'silap tengok...hehe...

insan_kerdil said...

ok...
gud nite 2...
take care of urself...

moga dip'mudahkan =)..

lillah أمي هريرة said...

sblm tidur dgr lagu al muallim... best... kat cowetan.. ^^

p/s: rindu kat nabi.... =.=
p/s/s: goodnite... jgn lupa baca al mulk

insan_kerdil said...

ok...insyaAllah =)...

lillah أمي هريرة said...

1 lg... kak ju pesan kek coklat :P
dia ingat cikmot balik weken ni..

p/s : kali ni betul2 nak pi tido

p/s/s : saja ja kaco.. blog hijau ni dah lama x kena kaco... ^^

insan_kerdil said...

ek...hehe...
bgs la 2...kak ju menambahkn bil peminat kek coklat 2..huhu

baikkkkk...hehe

hehe...TQ..blog 2 da lama x b'nyawa...sbb tuan dia "zalim" sgt...da lama x kesah ngan blog dia...huhu

"Salahuddin" said...

tiap manusia diberi akal dan nafsu...
mata-melihat...
telinga-mendengar...
syaitan-berbisik...
nafsu-menggoda...
akal bertindak...
tp arah mana ya???

telah dicipta syurga&neraka itu untuk dipenuhi....telah termaktub didalam kitab semenjak diLuh Mahfuz lagi....maka mohonlah redha Allah ta'ala dr apa yang kt lakukan agar tidak terjerumus ke dalam lembah yang dalamnya 70 tahun hingga ke dasar....tahukah kamu apa didasarnya??? Hanya Allah Maha Mengetahui....
Ilmu kt terbatas.
Allah Maha Kaya...
maka pintalah dengan hati yg tulus ikhlas seikhlasnya....
ketahuilah memasuki syurga itu bukannya mudah....memasuki neraka amat mudah sekali..
pilihlah mana satu....
:(

insan_kerdil said...

to salahuddin : syukran atas porkongsian =)..