Tuesday, June 23, 2009

COuplE..

Kali ni aku nak mulakan dgn benda basic jer..hehe..COUPLE..nak kena g tau ke maksud dia?? X perlu la kot aku rasa. Penat jer nak bg tau. Budak umo setahun pon tau. Inikan plak korang2 ni..

Erm..Kali ni aku nak citer pasal masalah couple. Memang couple ni bermasalah, sebab tu la aku kata masalah..hoho.. Aku tau sangat. Sebab sume org yg couple, mesti ada masalah punyer. Tp aku x kata la yg x couple 2 xde masalah. Cuma masalah mereka mungkin ringan sikit la dr yg bercouple ni. Mana xnya, cuba korang perhati betul2, bukan ke bila couple, secara automatik kita nak kena fikir pasal pasangan kita. Bukan takat masalah kita jer ada dlm kepala, tambah lg masalah "boyafren"/"gilafrend"..Tak ke beban tu. Dah elok2 xde masalah, gatai lagi nak cari masalah..ish2..manusia2..memang pelik ah. Tapikan, bila solo xde la nak menyemakkan kepala otak korang dgn masalah org len. KOrang fikir pasal korang jer. Ringan kepala..betoi x??

Macam2 alasan yg manusia bagi utk membolehkan diorang couple. Tapi hakikatnya dlm Islam, couple tu haram. KOrang tau nape?? Mesti tau kan. Ingat x ayat ni: Firam Allah : "Janganlah engkau mendekati zina". Erm..maknanya cubalah elak dari melakukan zina. Cakap pasal zina plak, zina ni ada banyak jenis tau, bukannya takat hubungan fizikal jer..Hati pon boleh berzina tau. Bila korang lalai mengingati Allah, asyik dok ingat "boyafren"/"gilafrend" korang jer..Kalo ingat mak ayah berbaloi la jgak. Ini ntah sape2. Aku tau la tu "pasangan" korang..ish..meluat aku dengarnya..Pasangan sehidup semati. Betoi ker? Korang percaya ke? Pasangan sehidup pon blom tentu tau.. pasangan semati lagi la. Jauh panggang dari api.

Dating..best oo pergi dating..huhu..best giler2..nanti boleh tambah amalan. AMALAN JAHAT..bertambah gak kan..NI masalah jagk ni, kOrang gatai pergi dating sape suruh. Ingatlah, bila lelaki dan perempuan berdua2an ditempat yg sunyi nescaya yg ke-3 itu alalah syaitan..korang x takut ker ade setan dok ikut korang. Memang la setan ni slalu mendampingi manusia, cuma bl korang dok dating cam tu, lg la senang diorang nak wat keje. Korang ni adik-badik setan ker, yg dok "baik hati" tolong diorang tu apa kes??

Ni tren baru. Hehe. Jadi remaja ni x best la kalo x ikut trend. Nanti dikatakan kolot plak. "ishk ko ni macam mak2 org jer" ~oish..panas ati kalo kita dengar, betoi x?? Trend remaja skang, xmo bercouple, x best couple nie, tp nak ada teman, baru best. "Teman tapi mesra".. Yg ni istilah baru. Saje nak cover. Kalo sebut couple, cam obvious sgt kan, jd nak memudahkan cerita n urusan (kat dunia je la), jadi istilah ni pon diperkenalkan.

Fikir2kan lah..Allah kurniakan kita akal supaya kita manfaatkannya. Kalo ciptaan DIA yg len ada otak tapi kita ni lg special, ada akal, boleh berfikir.

Yg mana baik tu jadikan teladan, yg mana buruk 2 jadikan sempadan. Yang mana yg baik tu dtg dari Allah dan yg mn buruk 2 dtg dari diriku yg x sempurna ini.

p/s: dah agak lama saya x mengupdate blog nie..hehe..busy ckit..skang ni musim exam..doakan sya ye sahabat2..sebenarnya ni artikel lama, cuma baru jer dipublishkan..jadi mohon maaf kalo bahasa agak kasar...malas nak edit..hehe..tapi insyaAllah semua blh faham kot =)..

2 comments:

Dr Farzy said...

Salam..
Yes,I'm agree with you.

insan_kerdil said...

to Dr Farzy:

waalaikumusalam..

thank you very much for your support =)..

i hope everybody can take it as advise..

just wanna remind myself and our relative (saudara seakidah), so that we can avoid from doing any mistake..

the topic is simple, but it's not as simple as we though..hehe..a lot of people misunderstood about this topic..

i hope we will be bless by our God (Allah) and He always care about us and protect us from doing any mistake (maksiat)...aminnn..