Saturday, June 6, 2009

DaH dEwAsA kE??

Makin meningkat usia kita, makin banyak tanggungjawab yg perlu kita pikul,

makin dewasa kita, makin banyak yg nak kena fikir,

makin dewasa kita, makin banyak yg perlu dipertimbangkan,

makin dewasa kita, makin panjang list yg perlu dilaksanakn,

makin dewasa kita, makin la pening kepala kita,

makin dewasa kita, makin la berat beban akal kita..

Ramai yg cuba "melarikan" diri dari alam dewasa ni. Maklumlah, bila dah jadi org dewasa ni kita nak kena berperangai macam org dewasa. Tak boleh nak main2 dah. Kena serius. Tak nak lah. Susah nak jadi org dewasa ni...~Suka2 jer cakap susah ~. Teringat nasihat cikgu saya masa kat sekolah dulu : "Mana dia tahu susah masuk universiti? Dah bape kali dia masuk universiti? Cuba awak tanya dia". Itulah yg selalu cikgu saya ingatkan. Dia cuma nak sampaikan, apa2 hal pun, selagi kita tak alami sendiri, kita takkan tahu keadaan atau situasi sebenar. Jangan kita mudah memutuskan sesuatu. Manusia ni, dia takkan faham selagi dia tak alami sendiri. Sekali dah terkena baru dia tahu. hehe..Tapi persoalannya, boleh ke nak elakkan alam ni? (korang jawab la sendiri)

Erm..Memanglah alam dewasa ni susah sikit. Kenape cam tu ah?

Sebab Allah dah bagi peluang kat hangpa blajaq sampai pandai (masa bayi, kanak2 n alam remaja dulu)..Kalau hangpa x blajaq sapa yg suruh. Hangpa yg merugikan masa hangpa sendiri. So, hangpa jgn nak salahkan org lain.

Lagipun betul la..Asal kejadian manusia kan macam tu. Dari peringkat senang ke peringkat yg lebih susah. Dari peringkat bawah ke peringkat atas. Dari peringkat yg mudah ke peringkat yg lebih "complicated". Cuba kita fikir, kita lahir, jadi bayi dulukan? Kenapa tak terus jadi remaja @ org dewasa @ org tua? Sebab Allah tau dgn ilmu dan kemampuan kita waktu tu, kita tak mampu utk menanggung ujian atau dugaan atau menguruskan urusan bagi org yg dah diperingkat dewasa. Masakan kita mampu utk bekerja diwaktu tu. Berjalan pun tak pandai lagi, berlari apatah lagi. Bercakap..erm..hampeh..Nak sebut perkataan "umi" pun tak boleh, ni kan plak nak handle meeting ngan menteri2.

Allah dah kurniakan waktu yg cukup utk kita bersedia ke peringkat ni. Allah bagi peluang kat kita jadi bayi, pastu besar sikit, jadi kanak2, pastu membesar lagi, jadi remaja n akhirnya kita di peringkat ni. Peringkat dewasa. So jangan nak kata : "xmo la aku jadi org dewasa ni, jadi budakkan best". Jangan nak menggatal.

Ish3..x tau bersyukur sungguh kita ni. Allah kan dah bagi peluang kita merasa jadi org normal. Merasa setiap peringkat kehidupan bagi manusia normal. Kan ke dah jadi bayi, kanak2 dan remaja, so sekarang ni merasa la plak jadi org dewasa. Asyik nak jadi kanak2 jer, x best la. Tak mencabar langsung. Hidup ni perlukan cabaran, kawan. Takkan la kita selamanya nak dok di takuk tu, tak mahukan perubahan ke? Tak mahukan kelainan ke?

Hehe.. Ape2 pon, redha la teman. Kita dah di alam dewasa dah. dah tiba waktunya nak menyemakkan kepala otak kita ngan uurusan2 yg lebih berat yg sememangnya kita perlu laksanakan. Tak kan la selamanya kita nak susahkan org. Bila lagi nak menyumbang? Time ni la.


Ya Allah..Ya Allah..

Berikanlah kami kekuatan..

Kekuatan utk menghadapi cabaran dan dugaan yg mendatang ini..

Sesungguhnya kami hanya insan yg lemah lagi tidak berdaya..

Engkau permudahkanlah urusan kami..

Tunjukkan kami jalan yg lurus..

Ameen..

6 comments:

lillah said...

ha... tu la..

da besemak samun da otak ni...
sib baik ada mesin rumput...

kalau nk kne guna sabit, payah2... huhu

---> doa tu : amin.....

insan_kerdil said...

ish3...pe plak..bagus la..blh exercise skali..huhu..kalo pakai tangan lg best (teringat cerita lillah yg wo (kalo x silap org) soh cabut rumput ~rutin harian..hoho)

lillah said...

hehe...

tu la.. wo dah training kitorang bersihkan semak samun .. cabut rumput...

bila dah beso2 ni .. eh dah dewasa2 ni.. dah x cabut rumput.. makin ilang skills tu..

haha :p

humbleServant said...

bagus sungguh nasihatmu wahai insan kerdil

terasa diri ini lebih kerdil

tapi teringin nak jadi baby balik sebab semua org boleh dukung

la ni
org nak dukung tak larat dah

hehe^^,

insan_kerdil said...

to lillah:

ish3..nampak gayanya nak kena mintak wo train skali lg nie..huhu

org pon nk kena menuntut dgn wo jgak la..huhu..belajar skill2 2, mn aci, lillah dah kena train da, tp org blom lg..

p/s: nk kena mintak tlg wo train both of us..kih3..

insan_kerdil said...

to humbleServant:

dulu ms kita baby, org dukung kita sbb kita x reti jalan, tp skang dah len dah..kita dah reti jalan dah..2 yg x perlu org dukung 2..

tp kalo humbleServant rasa malas nak jalan n rasa org len dah x larat nak dukung, saya ada 1 idea ..humbleServant boleh dok atas kerusi roda n mintak tlg org len tolakkan ~ tu jelah alternatif yg ada kalo xleh nk dukung..hoho =P..

p/s:gurau je yer..maaf kalo saya buat anti terasa..