Thursday, January 14, 2010

Bila Allah mahu membalas...

Gegaran kuat landa tiga negaraSEORANG wanita terselamat daripada runtuhan akibat gempa.

Kemusnahan teruk di Haiti akibat gempa selain Republik Dominica, Cuba

PORT-AU-PRINCE: Gempa bumi kuat melanda Haiti kelmarin turut dirasai di kepulauan Hispaniola, Republik Dominica dan sesetengah penduduk yang panik di ibu kota Santo Domingo segera keluar dari rumah yang bergegar.

Gegaran juga dirasai di timur Cuba apabila kediaman penduduk bergera. Tetapi, tiada kerosakan besar dilaporkan berlaku di Republik Dominica dan Cuba.

"Kami merasa ia amat kuat dan saya mengatakan ia agak lama. Kami tiada masa untuk berpindah," kata Dionisio Garcia, ketua paderi Santiago.

Pakar geofizik Kajian Geologi Amerika (USGS), Kristin Marano menyifatkan gempa terbaru Haiti sebagai yang paling kuat sejak 1770.

Pada 1946, satu gempa 8.1 skala Richter menggegarkan Republik Dominica yang turut menggegarkan Haiti menghasilkan tsunami yang mengorbankan 1,790 penduduk.

KAWASAN penduduk Canape-Vert antara paling teruk musnah selepas dilanda gempa.

Kebanyakan sembilan juta penduduk Haiti amat miskin, dan selepas bertahun-tahun menghadapi ketidakstabilan politik, negara itu tidak memiliki sektor pembinaan bermutu.

Pada November 2008, selepas runtuhan sebuah sekolah di Petionville, datuk bandar ini menganggarkan kira-kira 60 peratus bangunan dibina secara tidak kukuh dan tidak selamat.

Gempa kali ini meruntuhkan segala-galanya daripada pondok kecil sehinggalah Istana Presiden dan ibu pejabat pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Mangsa dan mereka yang cedera terbaring di tepi jalan walaupun ketika gegaran susulan meranapkan lagi negara rantau Caribbean yang miskin itu.

WARGA Haiti meninjau kemusnahan selepas gempa 7 skala Richter.

Wartawan berkata, gempa berlaku secara mengejut. Ada mangsa diselimuti debu merangkak keluar dari runtuhan merintih ketika mangsa lain berlegar-legar di sekitar jalan raya sambil berpegangan tangan.

Ribuan mangsa berkumpul di dataran awam sehingga lewat malam, sambil menyanyi. Ramai yang cedera parah masih duduk di tepi jalan awal pagi semalam, merayu bantuan doktor.

Ribuan bangunan rosak dan musnah di seluruh bandar dan selama beberapa jam selepas gempa, udara dipenuhi habuk tebal akibat runtuhan bangunan.

"Hospital tidak dapat menguruskan semua mangsa," kata Louis-Gerard Gilles, doktor dan bekas senator, ketika beliau membantu mangsa.

"Haiti perlu berdoa. Kita perlu berdoa bersama."

Jurukamera Associated Press menyaksikan sebuah hospital musnah dengan pesakit menjerit meminta bantuan di Petionville, daerah tepi bukit di sini yang didiami ramai diplomat dan golongan kaya Haiti serta ramai penduduk miskin.

Di sebuah bangunan pangsapuri empat tingkat yang runtuh, seorang gadis berusia kira-kira 16 tahun berdiri di atas sebuah kereta, cuba meninjau di dalam ketika beberapa lelaki menarik sebatang kaki yang keluar dalam cubaan mengeluarkan tubuhnya. Kata budak perempuan itu, keluarganya berada di dalam pangsapuri terbabit.


p/s: lihatlah sahabat2, bila Allah nak balas, sekejap je..senang jer..jadi jgn la kita buat2 lupa..jgn kita nak menzalimi diri kita sendiri..sedar diri..sedar kedudukan kita..KITA BUKANNYA SAPE2..KITAK XDE APE2..KITA HANYA INSAN YANG KERDIL...KITA ADALAH HAMBANYA...

No comments: