Sunday, March 13, 2011

Pencen akhirat


Oh..ada saja yg kita fikirkan utk planing masa depan. Pening fikir macam mana nak saving utk belanja sendiri, belanja mak ayah, belanja adik beradik, belanja isteri, belanja anak2 dan belanja datuk nenek (mungkin juga ^_^).. Mungkin kita terpaksa membuat belanjawan utk nelihat aliran duit sendiri. Mungkin ada bahagian utk saving bulanan, sebahagian utk bayaran insurance, dan selebihnya lagi utk semua belanja.

Aduh...sakit juga ya..banyak yg kita nak kena cover jika kita mahu selamat. Jika bernasib baik sikit kita ada KWSP, yg ni lg la advance..Memang sah2 dah utk saving di hari tua...HUrmmm..sibuk2 fikir saving masa depan..Masa depan yg difikirkan ni sampai kemana saja?? Dah termasuk ke masa depan yg memang sedepan2nya ke??

Kita kena ingat, "KWSP" yg kita carumkan sekarang ni dah cukup banyak ke utk "menyelamatkan" kita di hari kemudian tu??

Semua org sibuk2 dgn KWSP..Berapa banyak dapaltah?? Bila boleh amik lah?? Wang KWSP nanti utk belanja apa ja??Kan ke bagus kalo kita semua fikirkan juga tentang "KWSP" di hari kemudian tu..

1~ Bila boleh amik?
 jwpn : di hari pembalasan

2~ Bentuk matawang?
jwpn : pahala n dosa
----> pahala bermakna penambahan nilai, tapi jika ada dosa, ia akan ditolak dari jumlah pahala tadi. Silap2 hari bulan boleh jadi negatif..nauzubillahiminzalik...

3~ Jumlah KWSP?
jwpn : sejumlah perbuatan baik kita n sejumlah perbuatan jahat kita
 ----> jika kita pernah buat jahat ia dikira sebagai ambilan inadvance, jadi jumlah perbuatan baik akan      berkurang bagi nak cover perbuatanyg jahat tadi

4~ Apa yg boleh beli?
jwpn : syurga atau neraka..
----> jika "wang KWSP" kita cukup banyak, boleh la kita terus beli rumah mewah idaman semua iaitu SYURGA..tapi if saving x cukup..terpaksa la "bekerja keras" di neraka dulu la..nauzubillahiminzalik..

So..sekarang macam mana?? Dah calculate ke jumlah KWSP yg kita bakal terima nanti?? Agak2 dah cukup ke nak beli "rumah mewah" idaman semua orang tu?? ~ wink**

p/s : Ya Allah sesungguhnya aku telah menzalimi diriku sendiri, maka Engkau ampunkalah kesalahan dan kesilapanku. Aku tidak tega ke syurgaMU, namun aku tak sanggup ke nerakaMU..maka Engkau ampunkalah segala kesilapan dan kesalahanku..sesungguhnya dosa2ku bagaikan pepasir di pantai..

No comments: